SÄHKÖ TURKIA

KOTITALOUSVÄHENNYS

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen voit saada, jos teetät esimerkiksi kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tieto- ja viestintätekniikkalaitteiden asennusta. Millaisesta työstä vähennyksen saa?

Vähennykseen oikeuttaa tavanomainen

 • kotitaloustyö
 • hoiva- tai hoitotyö
 • asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö
 • tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus- ja kunnossapitotyö (vuodesta 2009 alkaen).

Vähennys myönnetään vain työn osuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista. Vähennyksen saa esimerkiksi, jos palkkaa siivoojan tai lastenhoitajan, teettää keittiöremontin tai maksaa tietokoneen asentamisesta. Vähennyksen saa riippumatta siitä, palkkaako työn tekijän itse vai ostaako työn yritykseltä tai yrittäjältä. Yrityksen tai yrittäjän on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Rekisteriin kuulumisen voi tarkistaa Internetistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta www.ytj.fi. Palvelu on maksuton. Tietoja voi hakea palvelussa joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi tarkistaa myös Verohallinnon palvelunumerosta 020 697 030. 

Näin haet kotitalousvähennystä 

Voit hakea kotitalousvähennystä kolmella tavalla. Joissakin tapauksissa voit ilmoittaa tiedot jo etukäteen verokorttia varten. Voit myös käyttää Palkka.fi-palvelua tai hakea kotitalousvähennystä veroilmoituksen yhteydessä joko verkossa tai paperilomakkeella.

 1. Jos kotitaloustyö perustuu esimerkiksi pitempiaikaiseen siivoussopimukseen, voit pyytää vähennyksen hakiessasi verokorttia. Silloin vähennys vaikuttaa etukäteen koko vuoden veroprosenttiisi. Voit tilata uuden verokortin Verokortti verkossa -palvelussa. Verokortin voi tilata myös puhelimitse tai käymällä verotoimistossa. Jos vähennys on ilmoitettu verokorttihakemuksessa, Verohallinto merkitsee sen valmiiksi myös esitäytetylle veroilmoitukselle. Jos tiedot ovat oikein, vähennystä ei tarvitse ilmoittaa uudestaan.
  Verokortti verkossa -palvelu: www.vero.fi/verokortti.
   
 2. Voit käyttää apunasi myös Palkka.fi-palvelua. Palkka.fi sopii erityisesti niille kotitalouksille, jotka ovat itse palkanneet työntekijän. Palkka.fi-palvelun avulla voit hoitaa myös tarvittavat palkanmaksuun liittyvät ilmoitus- ja maksuasiat. Myös Palkka.fi:n kautta saat tiedot veroilmoituksellesi. Palkka.fi:n kautta et voi kuitenkaan tehdä verokorttimuutosta. Uuden verokortin voit tilata erikseen. Palkka.fi-palvelu: www.palkka.fi
   
 3. Voit vaatia kotitalousvähennystä veroilmoituksellasi. Tarvittavat tiedot voit ilmoittaa Veroilmoitus verkossa -palvelussa. Voit myös lisätä tiedot paperiselle veroilmoituslomakkeelle ja täyttää liitelomakkeen 14. Paperilomakkeet on toimitettava verotoimistoon. Säilytä kuitit ja tositteet itselläsi. Verotoimisto pyytää niitä tarvittaessa. Veroilmoitus verkossa -palvelu: www.vero.fi/veroilmoitus